Toelichting op het verkiezingsprogramma van GB

Nog steeds geen besluit verkeersluw maken Stationstraat
12 januari 2018
VerkiezingsWINactie
13 februari 2018
Nog steeds geen besluit verkeersluw maken Stationstraat
12 januari 2018
VerkiezingsWINactie
13 februari 2018

Robin Hoogendijk (GB): ‘We moeten een zelfstandige gemeente blijven’
PUTTEN In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart brengt De Puttenaer acht weken lang een serie artikelen met nieuws over de verkiezingen. De komende drie weken vertellen de lijsttrekkers van de Puttense partijen over hun plannen voor Putten. Daarna worden vijf weken achtereen actuele thema’s besproken door mensen uit de gemeenschap. Vanuit zijn huiskamer geeft Robin Hoogendijk een toelichting op het verkiezingsprogramma van Gemeentebelangen.

Wat zijn de speerpunten van GB in het verkiezingsprogramma?

,,De woningnood in Putten is een speerpunt. De afgelopen acht jaar zijn er nauwelijks plannen gemaakt voor de woningbouw in de komende jaren. De woningmarkt is overspannen; we hebben te maken met arbeidsmigranten, statushouders en mensen die van buiten de Veluwe een huis zoeken in Putten. Daar komt de handhaving op de vakantieparken bij. Puttenaren in nood of in afwachting van woonruimte worden weggejaagd terwijl er geen woonruimte in Putten is. Wij willen zo snel mogelijk bouwen in Putten-Zuid. Dat is het gebied tussen de Roosendaalseweg, de Hooiweg en de Beitelweg, richting Nijkerk. Gemeentebelangen wil zorgen voor voldoende betaalbare woningen, niet alleen sociale huurwoningen maar ook koopwoningen voor gezinnen. Het tekort aan woningen voor de lage inkomens en voor de middeninkomens willen wij oplossen.”

Als GB in de gemeenteraad komt, wat gaat er dan veranderen en wat gaat GB als eerste aanpakken?

,,De woningmarkt en bouwen in Putten-Zuid. Daarnaast duidelijk zijn tegen mensen die van buiten Putten komen, dat er voorlopig geen plaats voor hen is. De mensen die om economische redenen op vakantieparken zijn gaan wonen die handhaven. Verder willen we zorgen dat Putten een zelfstandige gemeente blijft. Wij willen de gemeenschapzin van Putten behouden. Bij het lanceren van plannen willen we anders te werk gaan: eerst de burgers informeren en hun visie vragen. Daarna pas plannen maken en daarna weer terug gaan naar de burgers en de plannen bespreken. Tot nu toe wisten de bewoners steeds te laat wat er speelde. Daardoor gingen ze vaak bezwaar maken en verloren ze het vertrouwen in de lokale politiek. Wij willen dat vertrouwen terugwinnen.”

Waarin onderscheid GB zich ten opzichte van de andere partijen? Waarin maken jullie het verschil?

,,Wij varen onze eigen koers. Net als de andere partijen willen wij ook graag in de coalitie, maar niet ten koste van alles. Wij willen minder ambtenaren in het gemeentehuis en meer ambtenaren buiten het gemeentehuis hebben en daarmee burgers beter faciliteren. Waarom moet een inwoner naar het gemeentehuis voor een rijbewijs, paspoort of bouwvergunning? Een gemeenteambtenaar kan ook bij de burger thuis komen om dit te regelen. Dat zie je al bij steeds meer gemeenten gebeuren en dat kan ook in Putten. Met minder ambtenaren in het gemeentehuis heb je minder ruimte nodig, maak je minder kosten en komt er meer service aan huis. Voor mensen die slecht ter been zijn is dit een groot pluspunt. Bovendien beperk je de privacygevoelige informatie die bij de balie besproken wordt.”

Wat wil GB behouden? Wat gaat goed in Putten?

,,Putten is een prachtig dorp aan de rand van de Veluwe, met schitterende natuur. Wij willen het dorpse karakter, de gemeenschapszin en de natuur behouden.”

Wat wilt u de stemgerechtigde burger meegeven?

,,Gemeenten waarbinnen lokale partijen actief zijn blijven vaak zelfstandig. Dat is opvallend. Wij willen Putten een mooie en zelfstandige gemeente laten zijn. Bij een fusie raakt dat dorpse karakter weg. Stem daarom op 21 maart lokaal. Er is zelfs keus uit twee lokale partijen. Gemeentebelangen wil de onafhankelijkheid behouden en de samenwerking met andere gemeenten blijven zoeken.