Blanco cheque voor verbouw gemeentehuis

Putten is de weg kwijt!
30 mei 2018
Gemeentebelangen stelt vragen over verkeersveiligheid:
10 september 2018
Putten is de weg kwijt!
30 mei 2018
Gemeentebelangen stelt vragen over verkeersveiligheid:
10 september 2018

Blanco cheque voor verbouw gemeentehuis:

Er was 6 miljoen uitgetrokken voor de verbouwing van het gemeentehuis (prijspeil 1-1-2017). Daar is afgelopen donderdag 2,3 miljoen bijgekomen. Nu had ook Gemeentebelangen wel rekening gehouden met een stijging van de bouwkosten met ongeveer 15%. De kosten in de bouw zijn nu eenmaal flink gestegen vanaf 2017. Maar een stijging van 38% kwam voor onze fractie als een donderslag bij heldere hemel. Een duivels dilemma voor Gemeentebelangen. Want niet instemmen met het extra krediet van 2,3 miljoen betekent dat er voorlopig niets gebeurt aan het 40 jaar oude gemeentehuis. Bovendien heeft de gemeente in aanloop naar de verbouwing al enkele tonnen uitgegeven aan voorbereidingskosten waaronder architect- en aanbestedingskosten. Nu stoppen betekent dat de gemeente zomaar enkele tonnen weggooit. Een besluit om te stoppen kan daarom niet lichtvaardig worden genomen.
Anderzijds is de vraag waar dit eindigt. Een overschrijding van 2,3 miljoen zou voor Gemeentebelangen nog acceptabel kunnen zijn als het bedrag goed verklaard kan worden met een garantie dat er komende jaren niet nog meer overschrijdingen volgen.
Wat Gemeentebelangen steekt is dat er vanuit het college geen enkele onderbouwing wordt gegeven voor de stijging met 2,3 miljoen. Behalve dan dat de wethouder heeft gehoord dat bij andere gemeentehuizen ook de kosten met 35% zijn gestegen. Ook kan het college geen enkele zekerheid geven welke overschrijdingen er nog aankomen en met welk bedrag rekening gehouden moet worden. Hiermee dreigt de verbouwing een typisch overheidsproject te worden, met constante tegenvallers en overschrijdingen.
De coalitiepartijen hadden zogezegd wel een beetje buikpijn van het bedrag, maar stemde zonder morren in. WIJ-Putten kwam nog wel met een amendement om de kostenoverschrijding niet uit de vestzak maar uit de broekzak te betalen. Maar over de 2,3 miljoen geen kritisch woord.

Hiermee heeft de coalitie donderdag een blanco cheque getekend.