Liever een koe in de wei dan een zonnepaneel

Participatie?!
3 juni 2021
Algemene Ledenvergadering
8 september 2021
Participatie?!
3 juni 2021
Algemene Ledenvergadering
8 september 2021

Vanaf de Haagse burelen van het Plan Bureau voor de Leefomgeving kwam onlangs de mededeling dat door de strengere stikstofregels er geen landbouw meer mogelijk zal zijn in Gelderland en Overijssel.

Dus geen veeteelt, maar ook geen akkerbouw meer in grote delen van Nederland.

Tijdens de verkiezingen werd dit nog niet zo hardop genoemd, maar het Plan Bureau voor de Leefomgeving lijkt nu mooi op tijd met dit rapport te komen als input voor de formatie van een nieuw kabinet. Ondertussen zijn er wel steeds meer monden te voeden. Ons dichtbevolkte landje mag elk jaar weer 100.000 nieuwe immigranten verwelkomen. Geen punt, ons voedsel hoeven we niet zelf te verbouwen, dat kopen we gewoon elders.

Eieren halen we goedkoop uit Oekraïense legbatterijen, en appels vliegen we in uit Chili. Niet echt duurzaam, maar we moeten toch eten met z’n allen. En de vrijgekomen landbouwgrond kan goed worden gebruikt voor nieuwe woonwijken voor de alsmaar uitdijende bevolking en verder worden benut voor de aanleg van zonneparken en enorme windturbines.

Voor koeien in de wei en bloeiende fruitbomen is binnenkort geen plaats meer in onze provincie als het aan het Planbureau ligt. Van landbouw naar bouwland, ons land staat aan de vooravond van een ongekende transformatie van onze leefomgeving. Ook onder lokale politici in Putten zijn er helaas voorstanders voor meer zonnepanelen en windmolens in nu nog open weilanden. De burger mag vanaf de zijlijn toekijken hoe beleidsmakers ons landschap radicaal veranderen. Daar kunnen we nog best eens grote spijt van krijgen.