Haastige spoed is zelden goed

Samen de schouders eronder zetten (column)
20 maart 2024
Samen de schouders eronder zetten (column)
20 maart 2024

Collegecolumn wethouder Sander van Nieuwenhuizen over haast in het verkeer in Putten: ‘Haastige spoed is zelden goed’

 

Haast, haast, haast. Tegenwoordig valt het mij op dat bijna iedereen haast heeft. Als Nederlanders zijn we goed in het strak organiseren van onze (werk)dagen en afspraken. Maar door alles zo efficiënt mogelijk te plannen, is er ook een keerzijde.

Meestal gaan we op een vast tijdstip van huis om naar het werk gaan. De afspraken in onze agenda’s zijn vaak rug-aan-rug gepland. Helaas lopen overleggen soms uit en komen we vervolgens geïrriteerd ‘te laat’ bij de volgende afspraak. Ook afspreken met vrienden of familie gebeurt vaak met de agenda’s bij de hand. En deze gezellige afspraken plannen we minimaal een maand vooruit, omdat we ‘vol’ zitten. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Ik vraag me af hoe ons dagelijks leven eruit zou zien als we wat meer de tijd zouden nemen. Minder gehaast, ook in de auto als we onderweg zijn.

HARD RIJDEN

Als er namelijk één klacht is die ik als wethouder voor verkeerszaken veel hoor, dan is dat het harde rijden in de woonwijken. Eerlijk gezegd herken ik deze klacht wel. Ook in mijn straat wordt hard gereden. Daar maak ik mij soms echt zorgen over. Vooral als ik mijn zoontje uitzwaai die op zijn fietsje op pad gaat. Ik moet er niet aan denken dat…

Meestal gaan we op een vast tijdstip van huis om naar het werk gaan. De afspraken in onze agenda’s zijn vaak rug-aan-rug gepland. Helaas lopen overleggen soms uit en komen we vervolgens geïrriteerd ‘te laat’ bij de volgende afspraak. Ook afspreken met vrienden of familie gebeurt vaak met de agenda’s bij de hand. En deze gezellige afspraken plannen we minimaal een maand vooruit, omdat we ‘vol’ zitten. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Ik vraag me af hoe ons dagelijks leven eruit zou zien als we wat meer de tijd zouden nemen. Minder gehaast, ook in de auto als we onderweg zijn.

BUURMAN

Die haast waar ik het over had, zie ik één op één terug in het verkeer. Het valt mij op dat naast de pakketbezorger, voornamelijk de eigen buurtbewoners te hard rijden. Soms spreken inwoners mij hierop aan, dan is het ‘natuurlijk’ de buurman die veel te hard rijdt. En als ik eerlijk ben, plande ik zelf mijn reistijd ook vaak ‘te strak’ in. Dan zat er maar iets tegen en had ik toch weer haast. Haast om de verloren tijd in te halen om toch op tijd te komen.

 

RUSTIGER AAN

Zou het niet verstandiger zijn als we toch vijf of tien minuten eerder van huis vertrekken? Dan kunnen we rustiger aan rijden op de weg. En doen we de spelende kinderen in de buurt ook een groot plezier. Want zoals het bekende spreekwoord luidt: haastige spoed is zelden goed.

Sander van Nieuwenhuizen, wethouder Verkeer